Gravür ve Çizimler 1

İlk 19 çizim, 18. yüzyılda Kapadokya’yı gezen çeşitli gezginlerin çizmiş oldukları gravürlerlerden oluşmaktadır.

Fransız gezgin Paul Lucas 1705 yılında Kapadokya’dan geçmiş ve çok etkilenmiştir. 1912 yılında Fransa’da yayınladığı 2 ciltlik gezi notlarında taş baskı olarak bu gravüre yer vermiştir. Bu gravür ve kitapta anlatılanlar Avrupa’da geniş bir yankı uyandırmıştır.


Charles Texier, Ürgüp ilçe merkezini gösteren bir gravür.
Fransız gezgin Charles Texier, 1833 ve 1843 yıllarında Anadolu’da çeşitli bölgelerde geziler yapmıştır. Gezi notları 1862 yılında yayınlanmıştır. Aynı kitabın 1882 yılında tekrar baskısı yapılmıştır. Küçük Asya (Asie Mineure) adıyla dilimize de çevrilen kitabında, Kapadokya bölgesinden 7 tane gravür yer almaktadır. 

Charles Texier, Ürgüp ilçe merkezini gösteren bir gravür. Sağ üstte Kadı Kalesi ve kalenin solunda 3 kemerli olarak resmedilmiş olan Aziz Prokopios Kilisesi görülüyor.


Charles Texier, Ürgüp’ten bir gravür.

Charles Texier, günümüzde yok olmuş olan Dikilitaş Mezar Anıtı’nı gösteren bir gravür.

Charles Texier, günümüzde yok olmuş olan Dikilitaş Mezar Anıtı’nın detay çizimlerini gösteren bir gravür.

Charles Texier, Kaymaklı (Eughi) bölgesinde harman yerinde çalışan kadın ve erkekleri gösteren bir gravür.

Charles Texier, Kayseri şehir surlarını ve Erciyes Dağı’nı gösteren bir gravür.


Charles Texier, Erciyes Dağı’nı gösteren bir gravür.


Charles Texier, Kayseri ili Erkilet ilçesinde Kızılırmak üzerinde yapılmış olan Selçuklu dönemi köprüsü, Çokgöz Köprüsü.


Charles Texier, Avcılar köyünü (Göreme) gösteren bir gravür. Çalışan insanlar ve kaya üzerindeki Anıtsal Roma Mezarı dikkat çekici.


İngiliz gezgin, William J. Hamilton 1836 ve 1837 yıllarında Anadolu’da geziler yapar. Araştırmalarını 1842 yılında kitap haline getirir. Kitabında Kapadokya ile ilgili anlatımların yanı sıra çeşitli gravürler de bulunmaktadır. Bu gravürde, Uçhisar çevresindeki konik peribacaları resmedilmiş. Kaya üzerinde güvercinlik olması muhtemel bir yapı görülüyor.


William J. Hamilton, Ürgüp’ün Karacaören köyünde kesme taşlardan yapılmış bir Türk Evi gravürü.

William J. Hamilton, Karahisar’dan Erciyes Dağı’nın görünüşünü gösteren bir gravür. Karahisar günümüzde Kayseri’ye bağlıdır ve adı Yeşilhisar olarak değiştirilmiştir.


William J. Hamilton, Kayseri Yeşihisar’a bağlı Soğanlı köyünü gösteren bir gravür.


İngiliz William Francis Ainsworth, 1835-1837 yılları arasında Anadolu’yu dolaşmıştır. Anadolu ile ilgili gezi notlarını 1842 yılında yayınlanmıştır. Kitabında Anadolu’ya ilişkin çok sayıda gravür bulunmaktadır. Bu gravürde, eski adıyla Osiana’da (Ürgüp) oyulmuş kayalar görülmektedir.


William Francis Ainsworth, peribacaları gravürü.

William Francis Ainsworth, Aksaray’a bağlı Sultanhanı Beldesi’nde bulunan Selçuklu dönemi yapısı Sultanhanı’nın gravürü.


William Francis Ainsworth, Kayseri Erciyes Dağı gravürü.

Aşağıdaki çizimler, gazeteci yazar Nimet Arzık’ın 1952 tarihinde Göreme çevresinde yapmış olduğu araştırmalar ile bağlantılı olarak N. Ergüven tarafından elle çizilen ve boyanan 16 resimden oluşmaktadır.


















1 yorum:

  1. KAPADOKYA; aslında 1705 yılında PAUL LUCAS'ın gezisi ve Fransa'daki yayını ve sunduğu gravürleri ile önemli tanıtımlara ve gezintilere açılmıştır. Özel görevle gelen ve fermanla dolaşan Charles TEXİER'in yazıları ve sunumları ise, KAPADOKYA'nın önemini ve gezilip- görülmesini doğal ve mistik yönden tescillemiştir. Kısa fakat güzel bir düzenleme olmuş, emeği geçenlere teşekkürlerimizi sunarız.

    YanıtlaSil